
Pšenice špalda je jednou z nejstarších kulturních obilnin. V současné době zažívá svoji renesanci, a to především pro svůj vysoký obsah vlákniny a lehkou stravitelnost. Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus. Je výborným zdrojem vitamínů skupiny B (především B1, B2 a niacinu) a významný je také obsah vitamínu A a E. Z minerálních látek špalda obsahuje především fosfor, draslík, železo a hořčík. Obsahuje také relativně mnoho nenasycených mastných kyselin a žádný cholesterol.
Bílkovina špaldy má vysokou nutriční hodnotu a jiné složení aminokyselin než bílkovina pšenice seté (obsah lepku se pohybuje v rozmezí 35–45 % a jeho kvalita je vysoká), proto lidé alergičtí na pšeničný lepek špaldu většinou snášejí. Vliv špaldy je však individuální a používání špaldy v bezlepkové výživě je nutné konzultovat s lékařem. Vláknina má jemnou strukturu vláken, díky níž je velmi dobře snášena, podporuje trávení a střevní peristaltiku. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií.
Složení: 100% pšenice špalda
Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.