
Sezam nemá téměř žádné aroma, protože neobsahuje éterické oleje. Jeho chuť je příjemně ořechová. V tropických oblastech je pěstován pro svá jedlá semena, která rostou v luscích. Tyto semena mají velmi široké použití v kuchyni - vyrábí se z nich sezamová pasta či sezamový olej. Samotná semínka mají různou barvu - od bílé až po černé. Samotná se používají jako posyp, jak na slané tak na sladké pečivo. Sezam je součástí i některých proslulých orientálních cukrovinek jako je baklava či chalva.
Sezamová semínka obsahují celou řadu užitečných látek. Obsahují větší množství beta karotenu, hořčíku, vápníku či zinku, vitamíny B1, B2 a B3, dále fosfor, draslík a železo. Díky všem těmto látkám se dá užívat jako prevence osteoporózy, při chudokrevnosti, neurózách. Dále se užívá při chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Díky obsahu zinku se dá užívat i na podporu imunity.
Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy. Co se týče samotné konzumace semínek, lepší je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.
Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.